venerdì 19 luglio 2013

focaccia me kungulleshka jeshile & grana padana 0_o

Hello lexusat e mi, si ju kam, si po ja kaloni keto dite vere?  Po gatuani ndonje cik,apo buke me djath e me domate :P ?????
 
 
Ne oren e daljes nga zyrat, mjetet publiKe ne Milano jan plot e per plot, trafiku eshte kaotik sa me ska, si ne cdo metropol te botes, Milano ka gjera pozitive edhe negative por une ne vere nuk e preferoj aspak, un e adhuroj Milanon me shi, ate Milanon e ftoht, te fshehur ne mjegull.
 
Ne nje nga kedo dit hymba koicidenzen me mjetet e trasportit, e si per dreq me qelloi te qendroja para pizzerise- paticerise- gjithcka berse time te preferuar.  Ne ditet e ftohte ta dimrit, syte e mi dalin nga orbita kur shofin biskotat, korosantet e sapo nxjera nga furri, apo shume gjera te tjera super te shijshmen qe servis kjo paticeri, aroma e gjalpit edhe sheqerit puder te perzier me vanilje ndihet deri ne fund te metrose, e pushton gjithe sheshin para stazionit te trenit eshte e afte te krijoj nje atmosfere shume intime ne kete vend ku cdo kush ecen me vrap, njeres qe vijn qe ikin, nje lemsh shume ngjyresh qe eshte pak e veshtire ti gjesh fillin.
 
Ne kohen e veres atmosfera eshte me ndryshme, keto erzat behen edhe te bezdisuar, biles te pa durushme.
 Ate dit kisha shume urri, e futa me vrap te blija dicka per te ngrene ketu, ralla nuk kishte fund, te gjithe qe dalin nga puna, duke mare trenat apo autobusat preferojne te hajne dicka.
 Pa u menduar shume ja vura syrin nje cope gjigande focace siper me kungulleshka jeshile, kish shume njeres para meje, kur vjen rralla ime e kur para meje shof, nje person super te zene i cili pertej banakut, mundohej te gatuante pizza  e ku ta di un, e me besoni ketij tipit i rreshkise djera pale pale  PA JU DREDHUR QERPIKU QE ISHTE PARA SYVE TE GJITH BOTES VSHINTE DJERSET ME DORE.
 
ne momentin kur thiren qe me erdhi rralla me zuri paniku, si e humbur po shifja sa andej kendej, ne fund, pergjigjes se shitsit- zonjush çfare deshironi ?????  si e trembur ju pergjigja- biskotat me kanelle, shitsi me pa akoma me i habisur se sa une- e me te qeshur me tha je shume para kohe duhet te presesh edhe dy muaj te tjeter per menune dimerore.
dola nga pizzeria si ai trumcaku i lagur qull, se di ju, po un kur shof disa gjera jo shume igjenike te cilat nd nuk kane fare lidhje me ushqimin qe serviret, me iken oreksi.
 
e keshuuu Luluja edhe pse e lodhur, ate dit pas pune e pas nje dite super te lodhshme ne nje zyre andej nga fundi i Milanos, vendosi te bente kete mega foccacen  ne shtepine e saj andej nga fillimi apo nga brinja e ketij qyteti, vetem per qefin e vet :P :P
 
per te realizuar kete foccacen ju nevijetn
 
2 kungulleshka jeshile super te fresketa
djath grana padana te prere copa te holla sipas deshires
 
un i holla afersisht 100 gram
2-3 gjethe borzilok
kripe, rrigon
vaj ulliri
1luge kafeje sheqer
2 luge kafeje maia un perdora ate te shpejten pelur.
400 gram miell
uje pak te vaket
 
zejme brumin duke e perpunuar sa me shume, shtojme miellin ujin sheqerin kripen, e ne fund maian pelur, kur brumin ta kemi bere si top, por jo te forte si ai i byrekut, pak mete bute. e lejme ne nje ven te eret per 10 min, sepse maia eshte ajo e me nje ershmja.
 
 Ne nje ene tejeter prehsim holle rrota rrota kungullehkat i hellim djathin siper borzilokur e grire holle, vaji e ullirite edhe rigonin i vendosim ne frigorifer deri sa brumi te jet gati.
 
Nje tepsi katrore hellim brumin si cili eshte shume i bute edhe me gishat qe i kemi lyer me vaj  mundohemi ta hapim ne te gjithe siperfaqen e tepises, e lejme edhe 2 min brumin te tepsia  duhet te jet goxha i trashe peta, sipr hellim rrotat e kungullit me djathin.
furri dukhet te jet i nxehte ne 200 grad. e lejme x 15 min pastaj 4 min e tjera ne furre te ventiluar.
 
ju befte mire super ymmyyyyy, pa stres fare.











ju befte mireeeee :)





1 commento:

  1. Focaccia deliziosa, cara Lulu! Davvero bella e ben fatta :)

    RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...