domenica 7 ottobre 2012

Gliko apo reçel ftoi.

Ok po ja u them hapur, une adhuroj reçelrat edhe glikot - likot (se di ne thuet keshtu apo jo).
Me pelqejne shume shume shume. Zakonisht ketu te une si ne çdo vend te botes :) gjenden te gjitha llojrat e reçlrave, nga ai me i pafajshmi "light me pak kalori 100% biologjik" dei tek ai me trasgresivi te tipit "reçel fiku me bajame i embel deri ne infinit leri dhembet po te duash"  Por ska gje me te mire kur i realizon vet ato.  Kam eksperimentuar pothuajshe shumicen e ketyre reçelave ne kushtet  e shtepise, rezultatet kane qene here çka, here katastrofik kam djegur tenxheret, here ymmy edhe ere extra ymmyyyyyy.
Ndoshta si Shqiptare qe jam reçelin e ftohit e kam ne ADN ndaj eshte ai qe me del extra ymmy, apo ndoshta sepse eshte shume i thjesht per tu bere?????


 
per te bere nje Liko ftoi ju nevojiten:

  • 2-3  ftonj mesatar (te jen te pjekur mire do ishte ideale)
  • 1-limon
  • 300gram sheqer (raporti duhet te jet 70 % frut 30% sheqer mos ta bejme sh te embel) un perdor gjitnje sheqerin e kallemit ate te erretin.
  • disa karafila, mmm (sa po vuaj ta gjej si i thone chiodi di garofano)
  • uje aq sa duhet



Pastrojme ftohin nga lekuren edhe farat, presim ate e kubike afersisht 3 cm nje.
e shtojme ne nje ene, edhe e mbulojme me uje edhe me lengun e limonit, e leme te valoje deri sa copezat e frutes te jene zbutur.  Ne verisonin marmelate, nqs deshironi mund te frulloni copezat e frutes ne menyre qe te jet si pune cremi pure.
se jo beni keshtu si une, pasi ftoi te ket zier, heqim lengun qe mund te jet teper, edhe leme copezat e futes jo shume te thata me pak leng, aty shtojme sheqerin e vendosim ne zjarr e leme sipas deshires, un zakonisht e heq pasi reçeli te ket arritur dendesine qe me plq mua, ju shifni si ta deshironi. Ne fund shtoni karafilin.


Un zakonisht nuk e konservoj por mund ta konservoni ne frigorifer deri ne 15 dite.
Ju befte mire!!!!!!!!!!





4 commenti:

  1. Brava Lulù! Sheqeri integral i jepka nje ngjyre shume te bukur.
    Edhe karafil interesant...do ta provoje kur te bleje ftonj

    RispondiElimina
  2. sot po kerkoja ne google ne recet per recel foti, edhe me doli fotografia jote, duket shume e thjesht, do ta provoj e te them si me doli.

    tani po ndjek me vemendje recetat e tua.

    pershendetje Ada

    RispondiElimina
  3. mmmmmmmm do ta provoj ? Po desha te dij nese a e ke provuar ta konservosh ( edhe me menyren e hedhjes te nxehte e tkthyer menjehere mbrapsht ) ? Ose nese di ndonje menyre conservimi si per kete recel edhe per gliko portokalli ?
    Meqenese jam ne teme desha te dije nese keni ndonje recete per te bere gliko shalqiri pa gelqere ( se ketu ku jam une nuk gjindet as ta paguash me flori:) Grazie

    RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...