venerdì 20 settembre 2013

il gnoccho al modo mio, e me kete fjal i thash te tera.

Kete jave gjith ushqimet qe kam ngrene kan qene te gjtha pa asnje permbajte mishi. Zgjollem te hajme nje jave rresht pa e permendur fare mishin e produktet qe vijne nga ai.
 
Shpesh here e kam thene qe un mund te behesha fare mire vegjetariane, por nuk kam bindje prej vegjetariani, e ne kete menyre kam zgjellur qe per nje periulle kohe ti them Bye Bye mishit.
 
receta ne vijim lindi si nje ide e mbylljes se javes vegjetariane, disi e krijuar edhe e shpikur nga truri e ime :)  teper e shijshme edhe goxha e vecante :)
 
 
Gnocchi jan nje pjate italane e njofur ne mbane boten, ato mund te realizohen, me shume lloj miellerash, gruri, orizi, patatesh etj etj.  Mund te behen me kungull te verdhe, me spinaq e me shume shije te ndryshme, Duke i realzauar mund te defreni gjith fantazine tuaj. 
ne rastin tim zgjolla ato tradizionalet, me patate.
 
duken dicka sh e leht por me beson qe ndonje here mendoj qe eshte me mire kur ti blini te gateshme, te pakten nuk do merziteni nqs rezultati nuk do jet i mir.  ai i realizuar nga ne ekam fjalen.
po ju sjell disa keshilla per realizim e ketyre gnocchave :)
 
duhet te perdorim patate qe kan bazen si mielli, te cilat pasi zjehen rijne si miell.  Sepse pureja e tyre eshte me pak e lengeshme, e kjo ben qe te perdorim me pak miell (se ndonje here mielli i shumte i ben si topa brumi)
 
vendosni per te zjerr patatet ne nje tenxhere me gjthe lekure, edhe mbusheni me uje te ftoht, ne kete menyre zjehen gradualisht. Nqs do ti vendosni kur uji eshte duke u zjer, ato do behen jasht e zemren do ta ken pa zjere.
 
cfare na duhet per te realizuar gnocchit.
 
500 gram patate
1 te verdhe vezesh
pak miell
pak kripe
 
 
Zjejme patatet, kur keto te ken zjerre,  qerojme nga zhapat e i shtypim me shtypsin e patates, i shtojme vezen e kripen, e  me sy miellin aq sa te na ndimoj per te lidhur masen.   Nuk duhet punuar shume, vetem sa te lidhet pak.  Per te dhene format eshte histori me vete, por un mundohem ti bej aq sa me shume te peraferta me aro te amvisave te vjetra italane.  Ndajme masen ne shirita te gjate e te trashe sa gishti i madh  dores, i presim cdo 2 /2,  o i bejm si topa o i kalojm ne formen e gnocchave ;)   Pasi kemi ndare format, i lejme ne nje tabaka te hapur qe te ftohen e te lidhen pak.
 
 
Un mendova te beja dicka te vecante si salc, ne fakt se di ne mund te quhet salc.
 
ju nevojten.
500 gram kunguj jeshil super te fresket
100 gram djath te bute si tip filadelfia
50 grana padana te gire.
kripe piper e vaj e leng limoni  sipas deshires
 
 
vendosim kungujt per te zjere, kur keta te jen gati i frullojme qe te behen si pure, te uji qe eshte bere tip pureje e lengeshme, e vendosim ne zjar te marri vale, kur ky te valoj hellim gnocchit, kur keto te jen te gjitha ne siperfaqe as 5 min, shtojme djatherat, erzat e vajin e ullirit. E veme kapakun tenxheres edhe e lejme te ftohet.  Ne kete mneyre trashet disi lengu, poredhe qullosen pak gnocchat por mua me plq ne kete stad.
 
E servisim te lengshem, e pak te vaket, ju befte mire :)




6 commenti:

  1. Sono gnocchi meravigliosi, amica mia! Invitantissimi, cremosi e ottimamente presentati!! BRAVA!! <3 Ti voglio bene, un bacione e buon week end! <3

    RispondiElimina
  2. Io adoro gli gnocchi!! Complimenti per la tua ricetta e per il blog!! Buon weekend!

    RispondiElimina
  3. Carissima lulu :) Scopro oggi il tuo blog e i tuoi gnocchi mi hanno conquistata, immagino che fossero buonissimi!! Ti faccio tanti complimenti per il blog e le ricette e da oggi ti seguo anche io con tantissimo piacere...insomma ecco qui una nuova amica :D
    Se ti va di chiaccherare e di passare da me, sei ovviamente la benvenuta! A presto!
    http://ledeliziedelmulino.blogspot.it/

    RispondiElimina
  4. Mi fa molto piacere cara, vado a sbirciare il tuo blog.

    I gnocchi erano molto buoni e sopra tutto light :)

    xoxo Lulu

    RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...