Femijria, kujtimet e femijrise jane si perla te rralla te cilat ne menyre krejt spontane vine ne mendje ne momentet me ta papritura. Une mund ta quaj veten shume me fat pasi kam patur me te vertete nje femijri fantastke ne kuptimin e plot te fjales.
Kryeshisht kur flas per kujtimet e femijirise e lidh fort me pushimet e kaluara ne jug lindje te shqiperise, vende teper te dashura per mua.
Peisazhe fantastike, shtepi tradizionale, vere e lehte dimer i ftohte, ushqime fantastike, edhe doza e larte e lojrave te femijrise bejn nje boomb te vertete kujtimesh.
Gjithcka eshte e lidhur ngushte me kujtimin e gjyshes time, e cila tashme ka shume vite qe nuk jeton me. Nuk kam si te imagjinoj jeten e fashtit pa figuren fisnike te kesaj gruaje qe kalonte gjithe kohen ne guzhine duke gatuar. Me pak fjal duke patur duart gjithnje ne brume. Aroma e pa hariteshme e lakroreve te pjekur ne sac, e llallanikeve, e petanikeve, e yshmereve e rosnicave, bejn qe une te kerkoj kete persosmeri akoma edhe sot.
Nuk ju them cfare zhgenjimi pasi dihet qe kohen qe kalon nuk e sjell as ushqimi as kujtimi, por nje doze e duhur kujtimesh te shendeteshme nuk ben dem.
E frymesuar nga kujtimet nje dite gatova edhe une disa brumera, me pak fjal. Byrek me laker turshi, edhe petanik me mish pule. (receta se shpjeti)
Byrek me laker turshi.
300 gram miell
uje aq sa te lidhet brumi
vaj ulliri, pak fare uthull molle, pak kripe
niseshte per te tollur petet
e vaj mistri per ti sperkatur ato
po te doni gjalp njesoj eshte.
Per mbushjen:
laker turshi (lakrame - nje nga keto dit urroj t'ju ve recetetn e turshive)
e lar edhe e kulluar.
pak salc domatesh, ose domate te bera pure.
Bejme brumin e byrekut, menyra tradizonale vete mese ok, duhet te jet sa me shume elastik.
Me masen qe kam vene zakonisht behen 10 pete. nqs deshironi me te madh apo me te vogel rregullohini masat sipas deshires.
Lejme masen te pushoj ne nje vend jo me drite e te mbuluar me nje pece.
Marim turshite te cilat i kemi kulluar nga lengu i tyre. I presim holle holle edhe i shtojme ne nje tigan me dy luge vaj. I lejme te fergohen disi, shtojme dy luge salc domatesh, e leme 10 min me kapakun ven.
Nuk thahet sepse lakrameja ka goxha leng.
Hapim petet, shtojme masen nga mesi i renditjes se peteve.
e pjekim ne fure per 30 min. ne 190 grad.
Ju befte mire.
Ka nje shije majoshe qe un nuk i resitoj dot. Ka shume variante por une ju solla ate me te thjeshtin.
Ti o goc te kenaq shkrihem se qeshuri kur te lexoj. Ne zonen time trentino kemi nje version keshtu.
RispondiEliminaKur kam qene para shume vitesh ne trentino, mbaj mend qe kam ngren dicka te ngjashme me mishin e tretur ne lakrame. ishte super i shijshem.
Eliminame behet qefi te ftoj te me lexosh me shpesh.
aaaa cma kujtove dhe mua.E kisha harruar kete gatim.Te lumshin duart
RispondiEliminaAdda i bie qe te jemi aferisht nga e njejta zone, zakonisht kush nuk e ka provuar e kush nuk eshte rritur me keto gjera nuk i plq fare.
Eliminaflm :)
Zemer une jam nga Tirana por familja ime ka nje njohuri gastronomike per tu adhuruar dhe gjyshja na pergatiste gjithmon receta te vendeve te ndryshme sepse ka punuar ne gjithe Shqiperin. besoj nga ajo kam marre gjithe kete dashuri per ushqimin.
EliminaUne nga berati, por nga ana guzhinore skam asgje fatkeqsisht nga guzhina qytetare beratase e cila eshte teper e larmishme, gjyshja ime nga ana e babit e ka alergji guzhinen, besoj se deshira x te gatuar me lindi shume vone, (duke u frymezuar nga gjyshja korcare me guzhinen devollice.)gjithsesi me behet qefi x genet e tua kulinare, sei bravissima e seguo ben volentieri il tuo blog.
EliminaBaci lulu