Ishte nje kohe kur une e urreja borzilokun, e shifja si nje bime shkure apo cfare dreqin ishte, pa shume dobi, edhe era e tij nuk me plq aspak. Me nje fjale nuk e preferoja joooo!!!!!!
Ne qytetin tim te lindjes, disi aty nga mesi e nga jugu i shqiperise, amvista e vjetra ose gjyshet vendese neper oboret e tyre rrisnin midis shume bimeve me era te forta edhe borzilok, me kujtohet veres pas vapes se drekes gjyshja ime me markuç (zorre ) qe vadiste "avlline" oborrin, era e dheut te sapo lagur e aroma e forte e borzilokut me shoqeron sa here qe gatuaj "peston Gjenovese"
Kur sdo ta kisha menduar athere kur isha shume e vockel, qe keto gjerat; grimcate jetes se perditeshme te athershme do me benin te ndjeja kaq shume nostalgji, e ta dashuroja borzilokun kaq shume, ne nje toke te huaj e nje borzilok te huaj.
Nejse mos te zgjatem shume, pesto gjenovese me plq per dy gjera:
e para sepse eshte pjate verore e fresket e pasur me vlera ushqyse.
e dyta sepse kur jam ne pune para kompiterit e lodhur sa me ska, e menodoj cte ha kur te kethehm ne shtepi, fakti qene frigorifer ka pesto me plq, sepse nje nga mirat e pestos eshte qe mund te konservohet, edhe eshte sh sh easy per tu gatuar dy spageti me pesto me pak se 5 min kohe..
U ZGJATA SHUME. ^_^
per kete recet ju nevojiten: per 600 gram makarona, un perdor Linguine
- borzilok-afersisht 100 gram
- vaj ulliri extra vergine 3 luge gjelle
- djath i grire 5 luge gjelle (parmigiano reggiano)
- koko pisha 2 luge gjelle (keshtu i thone pinoleve ne shqip?????? )
- hurdhera 2 thelpinj, (un si hell hurdhera sepse ikam inat)
- kirpe te trashe aq sa duhet.
tani receta thot qe duhet te rrihet ne nje rahes prej guri mermeri e me nje si tip luge druri.
ne perdorim mikserin, del fantastike njesoj.
e vetmja keshille qe mund tju jap eshte qe perbersit te jen ne temperatur ambjenti, edhe qe te rrihen ne mikser sa me shpjet te jet e mundur, keshtu nuk oksidohet.
Salca gjenovese, eshte sh e mire per te pergatitur sanduice, per te shoeruar makarona, apo gjera te tjera qe deshironi.
ju befte mire.
mmmm une e dua shume peston. Edhe une per fat te keq pata arstin te dashurohesha me te ne dhe te huaj
RispondiEliminaahahah Jonki e vertete, imagjino tani qe fillon stina enxete sa lezet qe ka :D
Elimina