Besoj se te gjithe nje kemi nje ushqim qe na sjell ne mendje ne periull te caktuar te jetes tone. Pasi eshte e vertetuar qe nuhatja edhe "shija" (sme vinte ne mendje fjale tjeter) jane shqisat me memorien me te gjate, i bie qe ne trurin tone te jen magazinuar te gjitha ato ushqime qe na kane shoqeruar, un pervete adhuroj aromen e kafese, ate te bukes se sapo nzjer nga furi. Te bakllavase se sapo pjekur, te cilen e adhuroj eshte embelsira ime e preferuar.
Sot po ju sjell nje recete dimerore shume te shpjet e shume te shijshme, "makarona me qiqra" kjo pjate me sjell ne mendje kolegen time te punes, e cila eshte nga jugu i italise edhe kete lloj pjate ata e kane tradit. Mundohem ta imitoj pak, por nuk arrij ta bej dot kurre si puna e saj.
(eshte nje pajte e varfer e cila ofron te gjitha igredientet per nje ushqim te kompletuar).
per te realizuar makarona me qiqra ju duhen:
- 500 gram qiqra te zjerre (mund ti sjeni vet duke i lene ne uje nje dite me pare me nje lug sode buke, ose i blini te gateshem te zjerre)
- 400 gram makarona te shkurtera
- 250 gram pelati, ose domate e grire holle, ose nje luge salce domate e kondestuar
- 1-koker qepe
- 1/2 thelpinj hurdhera
- 1-gjelle dafine
- 1- krah rosmarine
- vaj, kripe e piper te zi aq sa duhet.
- djath grana ose parmigiano
Marim qepen edhe hurdheren i skuqim pak pastaj shtojme qiqrat i lejme deri sa te jen zbutur disi (edhe pse jan te zjere) shtojme aty pelatit (ose salcen e domates) edhe e lejme te zjeje per 10 minuta.
Kur salca edhe qiqrat te jen bere shifini me sy, shtojme erzat, ne nje ene tjeter veme per te zjere makaronat, shtojme pak uje nga makaronat te ena ku po pergaisim salcen keshtu salca behet me uniforme.
Kur makaronat te jen zjerre i kullojme edhe i perzjejme me salcen, i ndajme neper pajta edhe i shtojme djathin sipas deshires.
Ps. masat e me siperme i kam vendosur pak a shume per 4 persona, por nqs jeni me shume ose me pak shifini me sy.
Nessun commento:
Posta un commento