mercoledì 10 ottobre 2012

Tarte tatin, i eshte qepur luluja molles e nuk i shqitet.

Po eshte e vertete i jam qepur molles edhe nuk i shqitem!!!!!!!! Kjo eshte dashuri e vertete edhe urroj qe te zgjase sa me shume.

E mbani mend torten me Limon, pasi e kullufita te gjithen pothuajse vet, ne familje shumica se ka qef eren e agrumeve ne embelsira, u betova qe per 1 muaj nuk do gatuaj me embelsira. Jo per gje por meqe dimri eshte i gjate nuk dua te shendoshem qe tani :P.  Nejse u betova por betimi nuk zgjati as 3 dite pas reçelit te ftoit, vendosa die te provoja edhe une nje Trate tatin, kisha me shume se 1 vit qe nuk e gatuaja kete embelsire.

dy llafe per elmbesiren ne fjale : nje pete e molle persiper  e kethyer permbys :) hihihih çfare pershkrimi.
ath eshte nje embelsire franceze, nuk ka shume kalori nqs modifikoni dozat sipas deshires tuaj, aroma qe leshon kjo embelsire eshte fantastike, te vejn me pare ta hash nga era se sa nga gjerat e tjera. 

mos te zgjatem shume per Tare tatin me molle ju nevojiten:

  • 300 gram brume brise
  • 300 gram sheqer (i perzier 50% te bardhe 50% te erret)
  • 1 kg molle (golden ose renete)
  • 50 gram gjalpe, (un i holla sh ere me pak se e bera ne tenxhere qe nuk ngjiten mollet)
  • nje therime kanelle. 
per brumin Brise:

  • 250 gram miell te tipit 00
  • 100 gram gjalpe te zbutur jo te kripur
  • nje therime kripe
  • pak qumesht (shifeni me sy.)


Brumi behet si çdo lloj brumi vetem se une rah me mikser gjaplin me kripen edhe gjumeshtin psatj shtoj miellin, kur brumi te jet bere si top e vendos ne frigoifer per aferisht 2 ore.



Marrim mollet i lajme edhe i qerojme nga zhapa e nga farat. I presim ato ne 4 pjese, ne nje ene (me mire ato tenxhert ku nuk ngjiten gjerat) shtojme pak gjalpe edhe vendosim mollet te reshtuara njera pas tjeres (un perdor tepsin e embelsirave direkte mbi zjarr) , shtojme tre çerekun e sheqerit edhe e leme qe te behet karamel, por jo i erret!!! Here pas here rrotullojme mollet nga te gjitha anet. Pasi keto te jene bere, i heqeim nga zjarri i vendosim ne rralle qe mos te ket asnje vend bosh, i hellim shqerin qe na ka mbetur, edhe e fusim ne fure te nxete 180 grad, per 10 min. E heqim nga furi edhe siper molleve shtojme peten e brumit brise, e mbyllim mire reth e perqark ne kete menyre eshte e puthitur, e çpojme pak me piru ne siperfaqe, edhe e fusim ne fure deri sa ky te piqet.



Pasi torta eshte pjekur duhet ta kethejme ne nje ene tjeter me nje here, sepse po e berem kur kjo te jet e ftohte, Karameli do jet mpiksur edhe eshte sh sh e veshtire. Tarte tatin duhet ngren e vaket e shoqeruar me pak pana ose me akullore me vanilje.


Ju befte mire!!!!!!!!!!!!


ps. duket e veshtire por eshte sh sh e thjeshte, edhe teper e shijshme.

3 commenti:

  1. ...si une birres lol
    do te ta vjedh receten kur te me sjellin dhurate mollet e para te vjelura kete vit...mezi po i pressss

    RispondiElimina
  2. Ballokume lum si ju qe keni mollet e fresketa, ne ketej kenaqemi me mollet e zakoneshme , recetat e tua me birre jane fantastike, si çdo gje e blogut tend :)

    RispondiElimina
  3. Lulu e provova ket torte, me doli me nam, u kenaqem te gjithe.

    RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...